Zaobljube, doseganje ciljev in čustvene blokade

Barbara Žetko, 26. 03. 2020

Ali je vaša delovna pot siva kot deževni jesenski dan? Ali se vam zdi, da napredujete brez katerekoli motivacije in veselja? Ali se vam zdi, da so vaša prizadevanja za doseganje ciljev nesmiselna in nekoristna?


Če se prepoznate v zgoraj navedenih primerih, je jasno, da se spopadate z nekaterimi težavami, ki vam ne dovoljujejo, da bi napredovali na svoji delovni poti. Morda delovna pot, ki ste si jo izbrali, ni niti »vaša«. Morda nadaljujete s tem, kar vam ne nudi zadoščenja in vas ne razveseljuje, ker ste prepričani, da nimate drugih možnosti.


Če imate srečo, ste se že od vsega začetka – ali po dolgem tavanju – znašli na svoji pravi poti. Delate to, kar ljubite in bi radi napredovali in se nenehno izpopolnjevali. Radi bi dosegli cilje, ki ste si jih zastavili, in radi bi začutili v sebi popolno zadoščenje.


Ampak … Ja, bodimo iskreni, ponavadi obstaja kakšen »ampak«. Ponavadi se stvari ne vrtijo točno tako, kot bi si želeli. Za tem se ponavadi skrivajo določeni vzorci in določeno obnašanje, ki jih pogojujejo negativna čustva in omejujoča prepričanja.


Morda ste se odločili, da boste končno poslali tisto predstavitveno pismo, ki ste ga napisali že pred nekaj meseci, a tega še nisi storili. Morda ste si zaobljubili, da boste odpravili tremo pred nastopom ali pa tesnobo, ki vas napade v trenutku, ko pomislite, da boste morali voziti pod dežjem ali v megli.


Morda ste si obljubili, da boste storili vse, kar je potrebno, a se obljub niste držali. V sebi ste občutili zagrenjenost, ker vam ni uspelo narediti tistega koraka, ki bi vam omogočil, da bi profesionalno napredovali. Začutili ste tudi, da v vas raste razočaranje, ker niste bili dovolj močni, vztrajni, pogumni ali karkoli že, da bi premagali svoje strahove in odpravili svoje blokade. Ker pa ne bi prenesli tega neuspeha, ste se odločili, da so za vašo sedanjo situacijo krivi drugi (ljudje, država, trg, klienti, kolegi, itd,).


Ta prepričanja seveda niso pozitivna in edino, kar lahko vzbujajo v vas, je občutek nemoči. Zdi se vam, da ste v kletki, iz katere se ne morete osvoboditi, ali pa je privezana na verige, ki jih ne morete odstraniti.


Prvi korak, ki ga morate storiti, če hočete odpraviti to težavo, je priznanje  svoje odgovornosti. Le tako se boste zavedali, da lahko sami storite nekaj, da izboljšate stanje, v katerem ste se znašli. Pogosto je zelo koristno, da vprašate za pomoč, a prevzemanje odgovornosti je najpomembnejše, ker vam nudi motivacijo in pozitiven občutek moči.


Drugi korak je sprejemanje dejstva, da ste svoje omejitve in napačno mišljenje ustvarili sami na podlagi preteklih izkušenj in bolečih čustev. Seveda ste to storili v dobri veri in nezavedno, v glavnem zato, da bi se čutili varno in udobno.


Neprijetna čustva in napačne misli pa lahko odpravite, če ste pripravljeni prisluhniti svojim občutkom in svojemu telesu. Če se boste s tem ukvarjali sami, boste verjetno porabili precej časa. Hitreje bo šlo, če se boste obrnili na EFT izvajalca, ki vam bo lahko zelo pomagal.


Nikoli ne bom pozabila zadovoljstva mlade ženske, ki je z mojo pomočjo odpravila strah pred vožnjo. Odprava tega strahu ji je omogočila, da se je lahko preselila v prestolnico, kjer je dobila boljšo službo in začela novo življenje. Jasno je, da skupaj nisva obravnavali le tega strahu in da sva morali delati tudi na drugih strahovih. Vendar sem prepričana, da če tega ne bi odpravila, se ne bi nikoli izselila iz svojega majhnega rodnega kraja.


Delo na sebi je vedno poplačano. Tega nikoli ne pozabite. Če hočete tudi vi napredovati v svojem poklicu, delajte na svojih blokadah in strahovih. Prej ali slej boste opazili presenetljive rezultate.


Karkoli je v tebi, opaziš izven sebe.


Barbara Žetko

Mogoče vas zanima