Zakaj med tapkanjem ponavljamo negativne besede?

Catherine - Katja Lapkovski, 05. 10. 2020

Nedavno je k meni po pomoč prišla gospa, ki je želela odpraviti nenehen občutek žalosti in tesnobe. Kot je to navada pri izvajanju metode EFT, sem jo vprašala, kdaj so se težave začele, kaj se je takrat zgodilo/dogajalo v njenem življenju in prišli sva do dogodka, ki jo je pred nekaj leti močno pretresel.


Ko sva se posvetili temu dogodku, kar pomeni, da sva s tapkanjem začeli odpravljati negativne odzive nanj, je gospa nekako v strahu vprašala, zakaj ponavljava samo negativne besede. Vprašanje, ki ga na prvem srečanju pogosto slišim. Vprašanje je povsem umestno in naj razložim zakaj je tako.


Vsak človek stremi k temu, da bi se dobro počutil, da bi bil zdrav, srečen, ljubljen, produktiven, uspešen, itd. Obstaja mnogo knjig, člankov, posnetkov, predavanj in tečajev, ki nam želijo pomagati to doseči. Učijo nas, da si življenje v veliki meri ustvarjamo z načinom razmišljanja, s prepričanji in besedami, ki si jih nejpogosteje ponavljamo. Kar temu logično sledi je, da se za učinkovit način predstavlja ponavljanje pozitivnih afirmacij. Če smo si doslej prigovarjali, da nismo sposobni, da nismo vredni, da se nimamo radi, si bomo odslej ponavljali, da smo še kako sposobni, vredni in da se imamo radi.


Pa je stvar res tako enostavna? Če ste to kdaj sami preizkusili, verjetno veste, da žal ne. In zakaj ne?


Če si ponavljamo pozitivno afirmacijo v katero brez dvoma verjamemo, je to res učinkovit način za doseganje želenih sprememb v našem življenju. Če si pa ponavljamo pozitivno afirmacijo, v katero dvomimo, je lahko afirmacija, ki sledi besedam kot so ampak..., čeprav..., ... mogoče, ... pa ne jaz, močnejša in prepričljivejša. Ste kdaj stali pred ogledalom in si rekli: "Rad/-a te imam," nekje v ozadju pa ste slišali glas, ki je temu oporekal: "..če le ne bi bil/-a tako neumen/-na/nesposoben/-na/debel/-a/majhen/-na/visok/-a/pozabljiv/-a/nedružaben/-na..."? V tem primeru sprememb ne bomo dosegali tako zlahka. V resnici si namreč ne ponavljamo pozitivnega dela afirmacije, temveč negativnega.


Če si teh dvomov in negativnih prepričanj ne priznamo, če jih skušamo prekriti in preglasiti s pozitivnimi afirmacijami, to še ne pomeni, da jih odpravljamo. V resnici ostajajo v nas, nepriznani, prezrti in potlačeni ter vplivajo na naše življenje. In kaj lahko storimo, da bodo pozitivne afirmacije lahko pokazale svojo moč?


Pri metodi EFT iščemo prav ta negativna, omejujoča, včasih boleča prepričanja in čustva, z namenom, da si jih priznamo. Včasih je pravo olajšanje na glas priznati: "Besen/-na sem na ves svet!" ali "Zamerim ji/mu…« ali »Ja, res se počutim povsem nesposobno/-ega," in si čustva, ki jih ob tem čutimo, ogledati iz različnih zornih kotov in vedeti, da se jih na ta način (s pomočjo tapkanja) osvobajamo.


Tako ustvarjamo plodna tla za nove, pozitivne, spodbudne, konstruktivne misli in prepričanja. In kakšno življenje si lahko zdaj ustvarimo? :)


Omenjena gospa je izrazila jezo in zamero do svoje mame, torej čustva, ki se jih je sramovala in jih potlačila globoko vase kot povsem nesprejemljiva, saj ima svojo mamo neizmerno rada. Ko si je dovolila odkrito spregovoriti o svojih čustvih in jih iskreno izraziti, je najprej občutila povsem novo razumevanje celotne izkušnje (določenega dogodka) in nato občutila, kot je sama dejala, »še mnogo širšo in globljo ljubezen do mame«.


Catherine - Katja Lapkovski

Mogoče vas zanima