Vroči stol za portal EFT SOS

Berta Rebol, 11. 05. 2020

Na portal me je poklicala utrujena mama s tremi otroki. Starejši je tretješolec, srednja predšolska in najmlajša leto in pol. Po sedmih tednih karantene je bila obupana.


"Ne morem več... Ne vem, kaj naj naredim. Slaba mama sem. Samo jezim se še. Vse je na meni. Izčrpana sem... "


Tapkali sva in čutila je bolečino v želodcu in cmok v grlu. Kmalu sem zaslišala glasno prerekanje otrok v sosednji sobi. Videla sem, da se ne more več osredotočati na svoje občutke, zato sem predlagala, da pridejo zraven tudi otroci. Naredili smo nekaj zaporedij skupaj, vendar je bilo za naelektreno družinsko dinamiko premalo prostora pred ekranom, da bi lahko tapkali vsi naenkrat. Prosila sem, da ostane samo starejši.


Bilo mu je všeč, da je bil prvi. Pripovedoval mi je, kako ga jezi, če ni prvi, če ne zmaga, če mu kaj ne uspe. Pripovedoval je zgodbe iz šole in videlo se je, da pogreša tekmovanje. Bil je energičen, da bi lahko tekel na Triglav in nazaj. Na obrazu sem videla zadovoljstvo, ker sem ga samo poslušala in nič vzgajala.


Potem je prišla sestrica in sledil je slap besed. V očeh se je bliskalo in iskrilo. Bila je vesela, da je lahko klepetala in da sem bila nekaj časa samo njena. Prosila sem, da pokliče mamico.


Mama se je usedla pred računalnik in rekla: "Sedaj pa še jaz pridem na vrsto za vroči stol." Humor, no, to pa je že napredek.


Tapkali sva karate točko in se pogovarjali, kako zahtevno in izčrpavajoče je življenje s tremi živahnimi otroci v stanovanju. Dvakrat na dan gredo ven, vendar jim to vseeno ni dovolj, da bi pokurili vso energijo in se umirili.


Čez nekaj dni sem dobila tole sporočilo: 

Hej, Berta! Hvala za tvojo prijazno prisotnost in podporo! Jaz sem še tapkala, ravno danes spet. Tako je bilo vsega preveč, da nisem mogla najti prave besede, ko sem sinu pomagala s šolo (in kuhala, pospravljala, ta mala je hotela pozornost, srednja pa nagajivo skakala naokrog).

Veliko pomeni že tudi zavedanje, da je tam EFT SOS in če bo hudo, lahko pokličem. In sem manj sama, ker je tam nekdo zame. HVALA. 


Berta Rebol

Mogoče vas zanima