Se popolnoma in v celoti sprejemam?

Catherine - Katja Lapkovski, 08. 05. 2020

Pri metodi EFT je začetna poved, ki jo izgovorimo med tapkanjem po karate točki naslednja:

»Čeprav imam to in to težavo, se popolnoma in v celoti sprejemam in se imam rada«.


Če se za trenutek ustavite pri teh besedah, jim zares prisluhnete in se vprašate, kako resnična je ta izjava za vas...kaj začutite? Vam zveni resnična in občutite ljubezen, sočutje in razumevanje do sebe? Ali morda začutite odpor, žalost, jezo, sram, itd. Se res sprejemate prav taki, kakršni ste? Z vsemi dozdevnimi slabostmi, pomanjkljivostmi, neuspehi, bolečinami, zdravstvenimi težavami? Ali pa si morda dopovedujete, da se boste sprejemali in imeli radi takoj, ko opravite še to in ono, dosežete nek cilj, shujšate za X kg, se dokažete v službi, ko ozdravite?


V tej povedi je večja moč, kot si predstavljate. Ko se pri EFT-ju osredotočimo na neko težavo in začnemo tapkati, še ni tako pomembno, da to uvodno trditev zares začutimo kot resnico. Je pa namen tapkanja ta, da se postopoma (pri nekomu gre hitreje, pri drugemu počasneje) temu čim bolj približamo. Da se zares začnemo sprejemati, da do sebe začnemo čutiti ljubezen, sočutje, razumevanje in podporo.


Ne glede na to, kaj želimo doseči, naj bo to želja zmanjšati negativna čustva (jezo, žalost, sram, strah), napredovati, duhovno rasti, izgubiti nekaj kilogramov, spoznati novega partnerja ali izboljšati obstoječe odnose, odpraviti bolečino ali ozdraveti … je vedno ključnega pomena to, da se začnemo brezpogojno sprejemati in se imeti radi z vsemi lastnostmi, tudi tistimi, ki se nam zdijo slabe in nesprejemljive.


Zakaj? Naše celice »poslušajo« oz. zaznavajo naše misli, besede in prepričanja. In če so naše misli usmerjene v obsojanje, prepričanje, da nismo dovolj dobri, da smo neumni, neprivlačni, da svet ni varen, da bi stvari morale biti drugačne kot so, celice to zaznavajo kot negativno, ne-varno »okolje«, kar ovira zdravljenje in kakršne koli pozitivne spremembe. In nasprotno, če se naučimo sprejemati stvari take kot so, če si brez sodbe in brez upiranja dovolimo čutiti to, kar čutimo in se imamo radi kljub ali z vsemi »dobrimi« in »slabimi« lastnostmi, je zgodba povsem drugačna. Ko do sebe čutimo sprejemanje in ljubezen, telesu omogočimo, da se pozdravi, da odvrže odvečne kilograme, da se napolni z energijo in ko smo v tem stanju, začne zunanji svet odražati našega notranjega, kar pomeni, da začnemo spoznavati več ljubečih ljudi, odnosi se izboljšajo, pojavijo se mnoge priložnosti za napredovanje, itd.


Kot pravi Wayne Dyer: »Ko začnete verjeti vase in svojo dušo vidite kot božansko in dragoceno, se boste samodejno spremenili v človeka, ki lahko ustvarja čudeže«.


Ali to pomeni, da se boste lahko zdaj v trenutku prepričali, da se imate radi in da se brezpogojno sprejemate? Ali to pomeni, da se ne boste nikoli jezili nase, se obsojali, čutili razočaranja? Pričakovati kaj takega bi bilo nerealno. Spremeniti odnos do sebe in do sveta se (razen izjemoma) ne zgodi »čez noč«, temveč je proces. Proces, ki ga s pomočjo metode EFT lahko močno poenostavimo in skrajšamo.


Naj bo vaš namen med tapkanjem ta, da uvodno trditev »…se popolnoma in v celoti sprejemam prav taka/takšen, kakršna/-en sem« začutite kot resnično.


Catherine - Katja Lapkovski

Mogoče vas zanima