Pot do uvidov in notranje harmonije v času korona virusa

Aleksandra Kovač, 03. 04. 2020

Znan psiholog in pisec na področju osebne rasti dr. Wayne Dyer je zapisal: “Vedno ne moreš nadzorovati, kaj se dogaja od zunaj. Lahko pa vedno nadzoruješ, kaj se dogaja znotraj.”  


Korona virus in z njim povezani varnostni ukrepi zelo omejujejo naše vsakdanje življenje. Zdi se, da smo podrejeni zunanjemu nadzoru in da nanj neposredno nimamo vpliva. To vzbuja neprijetna čustva strahu, jeze, skrbi, napetosti, utesnjenosti in odpora. Odnosi postajajo bolj napeti in morda celo konfliktni.


Lahko pa te razmere izkoristimo, da se posvetimo sebi in osebnostno zrastemo. Isti avtor, Wayne Dyer, je tudi zapisal, da ‘razmere ne naredijo človeka, ampak ga razkrijejo’. Potemtakem lahko gledamo na te nove razmere, kot na situacijo, ki naplavi na površje, kar je v nas, tako dobro, kakor tudi tisto, kar je obremenjujoče in bi bilo smiselno spremeniti. Posamezniki se različno odzovemo na isto situacijo, nekateri z jezo, drugi s sprejemanjem, eni s pohlepom, drugi s sočutjem, žalostjo, ravnodušnostjo, eni postanejo agresivni, drugi se podredijo. V teh razmerah postanejo veliko bolj vidne naše osebnostne lastnosti, čustva, mišljenje in ravnanje.


Če se spoprimemo z izzivi, ki nam jih prinaša izkušnja tega virusa, lahko pridemo do pomembnih uvidov o našem lastnem življenju, vedenju, odnosih, se iz njih nekaj naučimo in po potrebi spremenimo naše misli in odzive ter pomirimo neprijetne občutke. Zavemo se moči, ki je v nas in prevzamemo odgovornost za naše lastne občutke in ravnanje.


Ta prispevek je prijazno povabilo, da se z našo pomočjo zaveste, kaj se dogaja z vami v teh zahtevnih razmerah. Če vas zadevajo nevšečnosti, med katerimi so lahko tudi te, ki so navedene v nadaljevanju, vam bomo stali ob strani:


* Občutek strahu, da bi zboleli vi in vaši najbližji.

* Strah se vas loteva zaradi poslabšanja finančne situacije (stroški gospodinjstva so se povečali, izguba zaposlitve, posla, rednega dohodka).

* Skrb in vzgoja otrok postane hudo breme. Naenkrat se pričakuje, da postanejo starši tudi učitelji in  animatorji njihovega prostega časa in to na zelo omejenem prostoru. Tudi otroci so bolj napeti in razdražljivi, ker se ne morejo družiti z vrstniki in preživljati prostega časa kot običajno in kot bi želeli.

* Ob vsem tem morate morda delati od doma, kar prinaša dodaten stres, zaplete in obremenitve. Morda nimate dovolj računalnikov v gospodinjstvu za delo in šolo na daljavo, nimate pri roki vsega, kar potrebujete, programska oprema ne deluje kot bi morala.

* Stanovanja so naenkrat premajhna, da bi vsi družinski člani počeli kar morajo in želijo. Morda nimate dovolj prostora zase, da bi se umaknili v svoj svet, opravljali delo, se učili, se rekreirali.

* Prav tako ne morete obiskati svojih drugih družinskih članov ali prijateljev in vam je hudo, vas skrbi, ker ne morete biti z njimi v pomembnih trenutkih in/ali velikonočnih praznikih.


Vse te omejitve lahko vodijo v napetosti med najbližjimi in tudi v konflikte. Morda so postale razpoke v odnosih vidnejše in bolj boleče. V kratkem času se je nagrmadilo veliko težav in vas prevzema neugodje, tesnoba, zaskrbljenost, ker je enostavno vsega preveč.

Stopite v stik z nami na portalu EFT SOS.


Aleksandra Kovač

Mogoče vas zanima