Nova klinična raziskava o učinkovitosti tapkanja

Katja Drobež, 15. 10. 2020

Za tiste, ki potrebujete znanstvene dokaze, nekaj o novi klinični raziskavi metode EFT, ki je bila izvedena letos in prinaša nove merljive dokaze o tem, kar mnogi od nas že vemo, da tapkanje deluje.


Dr. Peta Stapleton (psihologinja leta 2019 v Avstraliji) z avstralske univerze Bond je letos ponovila raziskavo Dawsona Churcha iz leta 2012, ki je merila spremembe ravni kortizola in fizioloških simptomov stresa v povezavi s tapkanjem.


Izsledki raziskave dr. Stapletonove so bili objavljeni v APA Journalu strokovni reviji Ameriškega združenja psihologov (American Psychological Association), kar je že samo po sebi veliko priznanje za EFT. Razlika v izvedbi glede na originalno raziskavo je ta, da je dr. Stapletonova tapkanje/metodo EFT tokrat izvedla kar na skupini in ne ena na ena s posameznim udeležencem. Izvajala je torej skupinsko tapkanje. V eni uri tapkanja je udeležencem raziskave nivo kortizola upadel za 43%, kar je izjemno.


Povzetek študije lahko preberete TUKAJ, v nadaljevanju pa krajši povzetek.


Ponovna proučitev učinka metode EFT na stresno biokemijo telesa: Naključna kontrolirana raziskava (Reexamining the effect of emotional freedom techniques on stress biochemistry: A randomized controlled trial)  

Stapleton P1, Crighton G1, Sabot D1, O’Neill HM2.Psychol Trauma. 2020 Mar 12.


Cilji: V ponovitvi raziskave Church, Yount, and Brooks (2012), se je raziskovalni tim osredotočil na spremembe ravni kortizola in fiziološke simptome stresa. Triinpetdeset sodelujočih v raziskavi je bilo razdeljenih v tri ločenih skupine: prva je eno uro tapkala - torej pod vodstvom uporabljala metodo EFT (EFT), druga je poslušala psihoedukacijsko predavanje (PE), tretja, kontrolna skupina, pa ni bila deležna nobenega postopka (NT).


Metoda: Raziskovalci so prostovoljcem izmerili nivo kortizola v vzorcu sline, ki so jo odvzeli 30 minut pred in po uporabi metode EFT.  Originalna študija Church et al. je pri sodelujočih, ki so uporabljali EFT pokazala statistično značilno izboljšanje anksioznosti (-58.34%, p < .05), depresije (-49.33%, p < .002), splošno občutenje simptomov stresa (-50.5%, p < .001), in nabor simptomov stresa (-41.93%, p < .001). Pri sodelujočih pa se je pokazal tudi visok upad ravni kortizola (-24.39%) v primerjavi s  PE skupino (-14.25%) in NT skupino (-14.44%). Za merjenje fizioloških simptomov stresa je bila uporabljena metoda The Symptom Assessment-45 (SA-45).


Rezultati: Rezultati tokratne raziskave so v skupini EFT izmerili še višji upad ravni kortizola kot v originalni raziskavi (-43.24%, p < .05), tokrat jim niso dodane subjektivne ocene sprememb v fizioloških simptomih stresa.  Upad kortizola v skupini EFT po izvedenem tapkanju je znatno višji od tistega izmerjenega v skupini PE (-19.67%), in seveda tudi tistega v kontrolni skupini (NE), kjer so se ravni kortizola celo rahlo dvignile (2.02%).


Sklep: Izsledki raziskave v letu 2020 v celoti potrjujejo izsledke originalne raziskave. In s tem potrjujejo, da je tapkanje učinkovita metoda, z uporabo katere lahko enostavno, hitro in uspešno znižamo simptome stresa.Katja Drobež

Mogoče vas zanima