Nikjer ne najdem svojega mesta

Marjana Fras, 21. 05. 2020


K meni  je na tapkanje prišla mlajša upokojenka, urejena in prijetna ženska. Z možem sta se že pred leti ločila, svoj delež hiše je podarila sinu in potem živela z njegovo družino v svoji sobi. Hodila je po vnuke v šolo in tudi večkrat popazila na njih. Tam, kjer je živela, se ni počutila ravno najboljše.


Imela je prijatelja vdovca, s katerim sta se večkrat dobivala pri njem doma, kjer mu je kuhala in pospravljala, včasih sta šla tudi skupaj na kak izlet. Njun odnos je ni zadovoljeval, saj z njim ni imela dosti skupnih interesov, se pa je na nek način z njim počutila malo manj osamljena. Globoko v sebi je imela občutek, da je nihče ne ceni. Čeprav je imela prijateljice, se je pogosto počutila sama.


Imela je tudi svoje dvosobno stanovanje, ampak se ni počutila dovolj močno, da bi se preselila tja. Bala se je samote.


Ko sva začeli tapkati, se je spomnila, da je v svojem otroštvu s starši in z bratom stanovala v manjšem stanovanju. Brat je imel svojo sobo, ona pa je morala spati v kuhinji. Morala je počakati, da so šli zvečer vsi iz kuhinje, da je lahko tudi ona legla k počitku ali da se je lahko učila.


Ni se ji zdelo, da bi do kogarkoli čutila zamere. Šele po več zaporedjih tapkanja, se je zavedela, da je v bistvu jezna, da nobeden nikoli ni poslušal njenih potreb. Vedno je bil brat tisti, ki je imel privilegije in da je mati njega bolj upoštevala, ker je bil moški.
Njej se je vse to do zdaj zdelo normalno. Počutila pa se je, da nikamor ne spada in da ni nikjer našla svojega mesta.


Na tapkanje je prišla večkrat. Tapkali sva njene občutke, da nikamor ne spada, da nima svojega prostora, da si ne zasluži, da ni dovolj dobra, da se ne sme pritoževati, da se boji  samote… Vsakokrat se je po tapkanju počutila bolj močno in odločno.


Kasneje mi je sporočila, da se je odselila od svojega sina, se razšla s partnerjem, s katerim sta bila preveč različna, da si je uredila svoje stanovanje in se vselila vanj.


Kaj je lepšega kot to, da najdeš pogum in moč, da se postaviš zase in narediš to, česar si celo življenje nisi upal?


Marjana Fras

Mogoče vas zanima