Ne znam izražati čustev

Aleksandra Kovač, 03. 06. 2020

Študent Ali (izmišljeno ime) je prišel na tapkanje z namenom, da se ponovno nauči povezati s čustvi, jih prepoznavati, razumeti in se ne sramovati. Povedal je, da je povsem analitično naravnan, da je v komuniciranju z ljudmi izrazito profesionalen, govori o dejstvih in ne izraža svoje osebnosti, mnenja in čustev. Pravi, da si prizadeva biti čimbolj objektiven, kar ga po drugi strani omejuje pri spontanem navezovanju stikov z ljudmi.


Vprašala sem ga, kaj mu preprečuje, da bi se izražal bolj osebno? Povedal je, da ne želi, da bi ga ljudje obsojali. Potem sem ga vprašala, kdaj se je počutil tako neprijetno? Ali se lahko spomni dogodka, čim dlje v preteklosti, ko je bil to problem?


Spomnil se je dogodka, ko je kot 10-letni deček stal na odru, in pel versko pesem pred več sto ljudmi. Med petjem se mu je zataknila slina v grlu, glas se je zamajal, ostal je brez sape in z lepim petjem je bilo konec. Sram ga je bilo in prepričan je bil, da ga celotno občinstvo obsoja zaradi slabega petja.

              

S tapkanjem se je povezal z dogodkom, da je začutil tega 10-letnega dečka v sebi. Vprašala sem, ga, kaj ta deček potrebuje? Med tapkanjem si je predstavljal, da je kot odrasel pristopil do njega, ga nežno in podpirajoče prijel za ramo, mu povedal, da je sedaj varen, da mu stoji ob strani in da lahko nadaljuje s petjem. Deček se je sprostil, začel zaneseno peti, se gibati v ritmu. Užival je! Vprašala sem, kako pa je z njegovim grlom? Odgovoril je, da mu ni mar za grlo in slino. Poje z vsem zanosom in pri tem brezmejno uživa. Vprašala sem ga, kako pa se odziva publika? Dejal je, tudi ta uživa. Ljudje so nad njim navdušeni.


Počakala sem, da je Ali v tem zanosu med tapkanjem še nekaj časa užival, nato sem ga počasi pripeljala nazaj v sedanji trenutek. Zadovoljno se je smejal. Dobro, sproščeno se je počutil. Na ta način sva s tpkanjem spremenila negativno energijo dogodka v pozitivno.


Teden dni kasneje sva se ponovno srečala. Dejal je, da je večkrat v mislih zavrtel film na ta dogodek. Še vedno ga pri tem navdaja občutek zadovoljstva in veselja in da je hvaležen, da lahko ponovno čuti to zanesenost, veselje in srečo.


Aleksandra Kovač

Mogoče vas zanima