Kot bi odložila skalo... kaj skalo... goro z ramen

Catherine - Katja Lapkovski, 02. 07. 2020

Redki so ljudje, ki svobodno izražajo svoja čustva. Ljudje, ki si dovolijo biti jezni, ne skrivajo žalosti, se ne obsojajo, ko jih je strah, priznajo, da jih je sram, se odkrito pogovorijo o ljubosumju, itd. Ste vi med njimi?


Ali pa ste morda med tistimi, in teh res ni malo, ki si določenih čustev ne dovolijo čutiti in jih skrivajo ali potlačijo globoko vase? So tudi vam v otroštvu kdaj rekli kaj podobnega kot: »ne bit taka cmera«, »grda si, ko se jeziš«, »ne bodi tako strahopetna«, »kaj si pa tako sramežljiva«? Vsak otrok se na svoj način trudi, da bi bil priden, sprejet, pohvaljen in ljubljen, zato »grda« čustva potlači in pri marsikom ostanejo potlačena še vrsto let, ne da bi se tega sploh zavedal. Trud ohraniti čustva neizražena nam jemlje energijo, nas bremeni in na nek način kroji naše življenje.


Nedavno je prišla k meni gospa Mija (ime je izmišljeno), stara okoli 60 let, zaradi občutka tesnobe. Že po nekaj besedah mi je bilo jasno, da se izjemno trudi imeti stvari (predvsem svoja čustva) pod nadzorom. Otroštvo je bilo sicer zelo težko, a »se s tem ne obremenjuje«. Starša sta jo zelo strogo vzgajala, a »jima je hvaležna, ker je sedaj tako močna«. V življenju se ji je zgodilo marsikaj neprijetnega, a »življenje gre naprej in z njim tudi ona, nikoli ne gleda nazaj«. Verjela je, da je tako najbolje.


Njena težava je bila »le« ta, da je kar naprej utrujena, da čuti neprijeten pritisk v prsih in da zelo slabo spi. Ker je bilo to najbolj moteče, sva se najprej lotili odpravljanja neprijetnega občutka v prsih. Prosila sem jo, da oceni intenzivnost tega pritiska, od 0 do 10. Ocenila ga je z 8. Nato sem jo prosila, da občutek v prsih opiše. Ker se ni bila vajena osredotočati na občutke v svojem telesu, ji je bilo to nenavadno in težko. Zato sva ostali samo pri oceni in tem, da čuti nek neprijeten pritisk v prsih. In sva začeli tapkati po akupunkturnih točkah z namenom ta neprijeten občutek zmanjšati oz. odpraviti. Pritisk v prsih se je po nekaj krogih tapkanja zmanjšal na 4, nižje ga ni bilo moč spraviti.


Zato sem jo vprašala vprašanje, ki ga v takem primeru pri metodi EFT zelo pogosto vprašamo in sicer, če bi v tem pritisku bilo neko čustvo, katero bi to bilo. Gospa Mija je bila nad vprašanjem presenečena in seveda ji na kraj pameti ni prišlo, da bi pritisk v prsih lahko bil posledica neizraženih čustev. Pa sem ji predlagala, da ugiba, katero čustvo bi to lahko bilo. In je rekla, da žalost.


Ko sva med tapkanjem po točkah uporabili besedo žalost je bilo, kot bi izbruhnil vulkan. Gospo Mijo so preplavile solze. Ker sem vešča tehnik za nežen pristop, kar pomeni, da bolečih čustev ni treba čutiti v polni meri, sem ji predlagala, da uporabiva tehniko za nežen pristop, vendar si je želela nadaljevati in čutiti to, kar jo je preplavilo. Tako sva nadaljevali s tapkanjem po akupunkturnih točkah, medtem ko si je dovolila jokati.  


Ko sva odtapkali nekaj krogov, se je gospa Mija povsem umirila. Tesnoba v prsih je povsem izginila. In kar je rekla za tem, se mi je zdelo izredno ganljivo. Povedala mi je, da »40 let ni jokala«. V otroštvu to ni bilo dovoljeno, kasneje pa si tega tudi sama ni dovolila. Rekla je, da takega olajšanja še nikdar ni čutila, »kot bi odložila skalo… kaj skalo… goro z ramen«.


Gospe Miji sem razložila, da je sicer mogoče, da sva s tem trajno odpravili pritisk v prsih, vendar je tako hiter učinek (na enem samem srečanju) prej redkost kot pravilo, pa naj si ga vsi še tako želimo. Lahko se pričakuje, da se občutek vrne (res je, da običajno v manjši meri), to pa pomeni, da telo zadržuje nek spomin, na katerega se odziva s tem občutkom. V tem primeru uporabimo metodo EFT, da ta dogodek s tapkanjem po akupunkturnih točkah nevtraliziramo. Ko v telesu ni več spominov oz. dogodkov, na katere se telo odziva s pritiskom v prsih, bo pritisk trajno odpravljen.
Gospa Mija mi je naslednji dan napisala, da se je še ves dan počutila »lahka kot peresce« in če bo treba, se bo ponovno oglasila.


Ali morda tudi sami zadržujete kako negativno čustvo, ki vas bremeni? Morda žalost, jezo, zamero ali kaj drugega. Ta čustva vplivajo na vsa področja vašega življenja. Tudi na vaše zdravje!

Če želite tudi vi odložiti breme neizraženih, potlačenih čustev in začutiti olajšanje, vam toplo priporočam, da preizkusite metodo EFT, ki vas trajno čustveno osvobodi. 


Katja Lapkovski

Mogoče vas zanima