EFT in nakupovanje

Barbara Žetko, 31. 08. 2020

Ponavadi si ljudje predstavljajo, da lahko s tapkanjem rešujemo hude stvari, ki nam onemogočajo, da bi živeli mirno in sproščeno. Marsikdo je s tapkanjem odpravil fobije, panične napade in se osvobodil travmatičnih spominov iz preteklosti.


Vendar EFT ni samo to. Tapkanje lahko uporabljamo tudi za reševanje problemov, ki v resnici niso tako hudi, a nam lahko pokvarijo dan.


Zato bi si želela, da usmerite svojo pozornost tudi drugam  – ne samo v najhujše življenje stiske – in da se odločite, da posvetite nekaj minut tapkanja tudi manj perečim zadevam. To vam bo omogočilo, da odpravite veliko več stresa, kot si lahko na prvi pogled predstavljate.


Opisala vam bom zelo enostavno zadevo in kako sva jo pred nekaj leti jaz in moja takrat osemnajstletna hčerka Ivana rešili mimogrede.


Dogajalo se je namreč, da sem vsakič, ko sva šli skupaj po nakupih, jaz kupila marsikaj, ona pa je prišla domov praznih rok. Zgledalo je, da jo stalno spremlja smola. Hlače, ki so ji bile všeč, so bile prevelike ali premajhne. Majice so bile predrage. Čevlji pa pretesni ali trdi. Skratka, vrnila se je domov razočarana in jezna. To stanje je trajalo več mesecev.


Nekega zimskega jutra sva se odpravljali v trgovino, ker je nujno rabila dolg puhast plašč, s katerim naj bi šla na šolski izlet v mrzli Krakov. A bila je obupana in prepričana, da ne bo našla tega, kar potrebuje. Zato sem ji predlagala, da greva kdaj drugič po nakupih in se posvetiva tapkanju. Čeprav ni verjela, da ji EFT lahko resnično pomaga, je vseeno sprejela moj predlog.


Tapkali sva na vse mogoče: na njeno razočaranje, pomanjkanje zaupanja, jezo, nemoč, itd. Na koncu sva končali s tehniko izbire (Choices Method) EFT mojstrice Pat Carrington, in sestavili afirmacijo, ki se je glasila nekako takole:

"Čeprav ne verjamem, da bom danes kupila plašč, izberem, da sem sproščena in zaupam, da dobim točno to, kar potrebujem."


Po treh zaporedjih sva se odpeljali do nakupovalnega središča. Stopili sva v prvo trgovino in se lotili iskanja. Pomerila je bel plašč, ki ji je bil všeč in ji je zelo pristajal. Nato je pomirila še druga dva, a iz čiste radovednosti, saj se je na koncu odločila za prvega. Vrnili sva se domov nadvse presenečeni nad učinkovitostjo tapkanja. Nekaj tako hitrega in učinkovitega si res nisva pričakovali.


Kar pa naju je najbolj presenetilo, je bilo nadaljevanje. Od tistega dneva dalje je Ivana še sama večkrat na hitro ponovila tehniko izbire, preden je šla po nakupih in se vsakič vrnila domov s točno tistim kosom oblačila, ki ga je potrebovala. Po nekaj mesecih pa je tapkanje celo opustila, saj je bila itak že tako pozitivno čustveno naravnana, da ga ni več potrebovala.


Podobno tapkanje sem uporabila tudi zase in se zdaj sploh več ne sekiram, če moram po nakupih. Končno lahko uživam v nakupovanju in se redno vrnem domov zadovoljna in polnih rok. In če nečesa ne najdem v prvi trgovini (kar se res redkokdaj zgodi), ne nadaljujem z iskanjem, ker vem, da sem vstala z levo nogo in da dan ni primeren za tovrstne opravke. Skomignem z rameni in si rečem … saj bo že.


Karkoli je v tebi, opaziš izven sebe.


Barbara Žetko

Mogoče vas zanima