Brokoli ali čokolada?

Catherine - Katja Lapkovski, 29. 03. 2020

Ko imamo v življenju težave, na primer z zdravjem, odnosi, službo, šolo, neprijetnimi čustvi, samopodobo, itd., si seveda želimo te težave čim prej odpraviti. Zato se marsikdo tudi odloči za metodo EFT.

In ko stranka pride na EFT srečanje, so težave, ki jo trenutno pestijo, prva stvar, o kateri se pogovorimo. Včasih gre za eno, večkrat pa za več različnih težav, pogosto tudi na različnih področjih. Med pogovorom si ustvarim sliko tega, kakšno življenje si je stranka ustvarila in kaj so njena morebitna prepričanja, njene »resnice« o svetu in o sebi, predvsem tista, ki jo ovirajo pri doseganju želenih »ciljev«. Trenutne težave pa običajno niso predmet za tapkanje. Nanje pri EFT-ju namreč gledamo kot na simptome. In na simptome tapkamo le z določenim namenom, na primer, doseči trenutno olajšanje in boljše počutje ali poiskati pot nazaj do izvora težave. Če bi bil naš namen »odtapkati« simptome, bi le redko dobili prave in trajne rezultate (čeprav se tudi to kdaj zgodi).

Mnogo pomembneje je poiskati vzroke, ki so privedli do teh »simptomov«. Zato pogledamo v preteklost in poiščemo dogodke in izkušnje, ki so v nas ostali nerazrešeni. Vsak od nas ima v življenju vsaj nekaj dogodkov, na katere se še vedno odziva z neprijetnimi čustvi in občutki (ostajajo motnje v energijskem sistemu), v katerih si je ustvaril določena prepričanja in prišel do določenih sklepov o sebi in življenju, ki ga v sedanjosti morda omejujejo ali celo povsem onemogočajo živeti tako, kot bi želel.

S pravilno uporabo metode EFT odpravimo ali spremenimo odzive na te pretekle dogodke, odpravimo energijske »blokade« in umirimo živčni sistem, ki se (še vedno) odziva na neprijetne izkušnje. Najbolj očiten dokaz, da smo s tapkanjem na pravi poti in da dosegamo rezultate je ta, da začne stranka povsem drugače gledati na svojo preteklost, začuti razumevanje, sočutje, notranjo moč in si ustvari drugačen pogled na življenje in na sebe. Tako lahko začne ustvarjati življenje, kakršnega si želi in dosegati želene rezultate, saj jo »nepredelana« preteklost ne omejuje več.

Ko stranki razložim koncept metode EFT, razume, zakaj ni dovolj tapkati le na trenutne neprijetne občutke, in zakaj je včasih treba »obdelati« pretekle dogodke. Prej bi se ji morda zdelo odveč brskati po preteklosti in podoživljati pretekle izkušnje. Naj povem še to, da na srečo EFT vključuje tehnike za nežen pristop, s katerimi se izognemo močnejšim neprijetnim čustvom, obenem se jih pa trajno znebimo, odstranimo jih iz našega energijskega sistema.

Moja mentorica Tina Craig je uporabila simpatično prispodobo. Če imamo na izbiro brokoli in čokolado, bi se po vsej verjetnosti odločili za čokolado, ker nam prinese več zadovoljstva. Vsaj trenutno. Dolgoročno gledano, pa vemo, da si bomo mnogo bolj koristili, če bomo jedli brokoli.


Tako je s tapkanjem. Če tapkamo na trenutno težavo (simptom) in uporabimo pozitivne, vzpodbudne besede, se odlično počutimo. Vsaj trenutno. Dolgoročno pa težave na tak način ne odpravimo, čeprav se tudi to zgodi, a v redkih primerih. Če pa se najprej lotimo neprijetnejših tem in jih s tapkanjem pravilno »predelamo«, bo rezultat trajno olajšanje, ki vodi k lepšemu, uspešnejšemu in bolj zdravemu življenju.


Moj namen je vedno pomagati stranki odpraviti neprijetna, nerazrešena čustva, jo pripeljati do tega, da na pretekle neprijetne dogodke gleda nevtralno (brez negativnih odzivov), da spremeni svoja negativna prepričanja v pozitivna in koristna ter da (spet) najde sebe, v vsej svoji moči in dragocenosti … z ljubeznijo.


Catherine - Katja Lapkovski

Mogoče vas zanima