Novo leto, nov začetek

Catherine - Katja Lapkovski, 05. 01. 2021

Vsako leto si med prazniki rada vzamem več časa zase. Dnevi so krajši, doma je prijetno toplo, udobno, krasijo ga okraski in svečke. Ko sedim s knjigo v roki, se mi zdi ta čas prijeten in čaroben in idealen za razmislek o tem, kaj bi želela ustvariti v letu, ki prihaja.


Moram pa priznati, da mi klasično postavljanje ciljev že nekaj časa ne odgovarja več. Nekoč sem si zapisovala cilje, kot so:
- zdravje: vsak dan grem za 1 uro na sprehod, 5x na teden telovadim, vsak dan pojem to in ono, …;
- um: vsak dan se naučim 5 novih besed v tujem jeziku, vsak mesec preberem najmanj eno knjigo, … ;
- družabno življenje, cilji …;
- partnerstvo, cilji…;
- starševstvo, cilji…


Zdaj se mi to zdi nepotrebno, naporno, preveč vloženega truda in zavedam se, da mnogo (če ne večine) teh ciljev nisem uresničila, kar je v meni vzbudilo slabe občutke.

Zadnji dve leti si postavljam drugačne cilje in sicer se vprašam, kako bi se želela v prihajajočem letu POČUTITI. Saj s cilji, ki si jih postavljamo, želimo doseči prav to. Določene OBČUTKE. Želimo se počutiti močne, zdrave, srečne, radostne, pogumne, sproščene, svobodne, uspešne, samostojne, ….


Lahko si torej za cilje zastavimo te občutke in jih vsak dan poskušamo začutiti, kar tako, ne da bi čakali, da najprej izpolnimo določene pogoje - ko rešim ta in ta problem, potem bom srečna, ko spoznam pravega partnerja, potem bom sproščena, ko sama sebi dokažem, da zmorem, potem se bom počutila pogumno - na ta način kar naprej nekaj lovimo, namesto, da bi tukaj in zdaj, v tem trenutki začutili tisto, kar želimo čutiti, potem si pa dovolimo SPREJETI vse, kar nam ŽIVLJENJE PONUDI v skladu s tem občutkom. Tako naša pot ni nujno vnaprej točno zarisana, temveč se sama riše sproti, v skladu s pozitivnimi, prijetnimi občutki.


Ta želeni občutek seveda ni vedno enostavno začutiti. Ga moramo na vsak način, na silo, ustvariti? Se moramo obsojati, če ga ne začutimo? Se moramo počutiti nesposobne, če nam to ne uspe? Nikakor ne! Če začutimo kaj drugega kot to (včasih odpor, nelagodje, jezo, ipd.), si dovolimo ta občutek začutiti. Če se ga branimo, ga obsojamo, ga poskušamo »utišati«, »odriniti«, »spremeniti«, bo le še pridobil na moči. In če dobro pomislimo, s tem, ko to čustvo sprejmemo, ga opazujemo, smo radovedni od kod je prišel in kaj nam hoče povedati, v resnici že čutimo to, kar si želimo čutiti (svobodo, ljubezen, sproščenost, radost, moč, …). Neprijetni občutek pa s tem izgubi svojo moč in izpuhti (včasih hitreje, včasih pa potrebuje svoj čas).


In kako si lahko pri tem pomagamo? Pomagamo si lahko z globokim in upočasnjenim dihanjem. S tem umirimo stresni odziv (»bori se ali beži«), se sprostimo, neprijeten občutek pa po naravni poti odide.


Pomagamo pa si lahko tudi z metodo EFT, tapkanjem po akupunkturnih točkah. S tem običajno še hitreje in učinkoviteje umirimo stresni odziv in začutimo sproščenost.


Kakšno želite, da bo leto 2021? Kako se želite počutiti?

Sama sem izbrala radost, ljubezen in svobodo.

Pa vi? :)


Catherine - Katja Lapkovski

Mogoče vas zanima